Vývoj samosprávy v českých zemích ve druhé polovině 19. století - Hudeček, Jindřich (2006)
V první části této práce jsou popisovány základní principy, podstata a povaha územní samosprávy v české republice, dále pak rozdíly mezi územní samosprávou a ostatními druhy samospráv, funkce územní samosprávy, výkon státní správy orgány územních samospráv a konečně v poslední části této problematiky jsou popsány možnosti zásahu státu do záležitostí územní samosprávy. V další části této bakaláské práce je zachycen vývoj územní samosprávy na území rakousko uherské monarchie v období druhé poloviny 19. století a částečně i na začátku 20. století před vypuknutím I. světové války.