Rasově motivovaný extremismus - Bednář, Rostislav (2006)
V první řadě si musíme uvědomovat, že otevření se demokracii přináší množství problémů, na které nebyla současná občanská společnost morálně ani materiálně připravena. Nadčasové fenomény jako jsou migrace, prostituce, kriminalita, alkoholismus byly násobeny ve svých projevech. Snaha osvobodit se může být provázena odmítáním autority společnosti.