Rozvojová politika EU ve vztahu k zemím ACP - Strohalmová, Jana (2006)
Počátky rozvojové spolupráce ES s některými zeměmi ACP spadají do roku 1957, kdy byla podepsána Smlouva o založení EHS. Spolupráce byla následně upravována několika sériemi konvencí (z Yaoundé a z Lomé). První dohoda z Lomé, podepsána roku 1975 již se skupinou zemí ACP (ustavena na základě Smlouvy z Georgetownu), v podstatě značí počátek rozvojové politiky ES vůči zemím ACP. Nebyla orientována jen na obchodní spolupráci (založena na nerecipročním režimu), ale kladla důraz také na průmyslový, sociální a kulturní rozvoj. Postupné nabalování oblastí spolupráce, důležité principy a cíle obsažené ve všech čtyřech dohodách z Lomé je označováno jako tzv. loméské acquis. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje zásadní rozdíl mezi podobou rozvojové politiky EU před rokem 2000 (kdy ji utvářelo loméské acquis) a nově nastaveným rozvojovým režimem podle Dohody z Cotonou, která vstoupila v platnost roku 2003. Na základě komparace obou režimů bylo zjištěno, že zásadní rozdíl existuje. Kromě dílčích .