Boj proti trestu smrti v zahraničnej politike Európskej únie - Cisariková, Anna (2006)
Bakalárska práca "Boj proti trestu smrti v zahraničnej politike Európskej únie" sa zaoberá jednou z žudsko-právnych zložiek zahraničnej politiky EÚ. Skúma vzťah medzi úspešnosťou akcií EÚ v rámci tejto politiky a ochotou štátou reagovať v súlade s týmito akciami, motivovanou možnými ziskami. Práca obsahuje tri prípadové štúdie, a síce USA, Turecko a Líbyu, na ktorých je overovaná hypotéza miera úspešnosti akcií EÚ v politike proti trestu smrti záleží od prospechu, ktorý zo splnenia požiadaviek EÚ môže tretia krajina získať.