Vliv reforem Společné zemědělské politiky EU v 90. letech 20. století na její vývoj v kontextu procesu liberalizace světového obchodu se zemědělskými výrobky - Procházka, Pavel (2006)
Předmětem této bakalářské práce je analýza vývoje Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie od 90. let 20. století do současnosti. Jsou zkoumány dopady uskutečněných reforem SZP (McSharryho reforma, Agenda 2000, reforma z roku 2003, vycházející ze Střednědobé zprávy o SZP) na mechanismus poskytování zemědělských dotací a na základní principy a cíle SZP. Autor se také zabývá rolí, kterou v procesu transformace SZP sehráli různí aktéři, a to jak aktéři z pohledu EU vnitřní (Komise, Rada, členské země, lobby), tak vnější (Světová obchodní organizace a její členové). Paralelně s analýzou SZP se práce soustřeďuje i na průběh multilaterálních rozhovorů o liberalizaci světového obchodu se zemědělskými výrobky v rámci tzv. Uruguayského a Katarského kola a zabývá se vzájemným vztahem těchto dvou procesů modifikace SZP a jednání na půdě Světové obchodní organizace.