Postavení systému EURODAC v azylové politice EU - Fišer, Josef (2006)
Tato práce se zabývá postavením systému databáze otisků prstů EURODAC ve společné azylové politice EU. Jejím cílem je nejen přiblížit historické okolnosti formování společné azylové politiky EU, ale především zhodnotit fungování systému EURODAC z pohledu efektivity a zapojení členských států. Základním prvkem práce je analýza statistických údajů z prvních dvou let fungování systému EURODAC, na jejímž základě jsou sledovány současné trendy a vývoj azylové politiky v EU. V neposlední řadě se práce dotýká otázky lidských práv, především práva na soukromí souvislosti s činností databáze EURODAC.