Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii a Chorvatská republika - Votrubová, Zuzana (2006)
Vztah Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a Chorvatské republiky je poznamenán střídáním období úspěchů a neúspěchů. Práce popisuje a analyzuje základní principy fungování tribunálu, roli Chorvatska ve válce v bývalé Jugoslávii, ale především vývoj vztahu Chorvatska s tribunálem. Jedním ze zásadních témat je problém respektu a autority tribunálu a především postoj Chorvatska k vydávání válečných zločinců, který je demonstrován na konkrétních kauzách. Práce se snaží potvrdit tezi, že dobrá spolupráce Chorvatska s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii je pro tuto zemi velice důležitá, především z důvodu posilování jeho důvěryhodnosti v mezinárodním prostředí.