Česká republika a rozvojová spolupráce - Blahutová, Zuzana (2006)
Zahraniční rozvojová spolupráce je jedním ze způsobů, jak pomoci ke zlepšení podmínek a kvality života obyvatel rozvojových zemí skrze dlouhodobou spolupráci se zeměmi vyspělými. Program rozvojové spolupráce zde byl obnoven v roce 1995. V současnosti jsou důležité především dva dokumenty: Koncepce zahraniční rozvojové spolupráce na obdibí 2002 - 2007 a Zásady zahraniční rozvojové spolupráce ČR po vstupu do EU. Rozvojová spolupráce ČR je roztříštěna mezi resortní ministerstva, koordinační pravomoci má Ministersto zahraničních věcí, resp. jeho Odbor pro rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc, které část činností deleguje na své podpůrné pracoviště Rozvojové středisko při Ústavu mezinárodních vztahů. ČR navazuje rozvojovou spolupráci multilaterálně i bilaterálně, čímž zároveň posiluje svůj status vyspělé země a navazuje bližší vzahy s rozvojovými zeměmi. Nezanedbatelnou roli hrají v rozvojové spolupráci neziskové nevládní organizace.