Svoboda pobytu a vyhoštění - Vidlák, Karel (2006)
Těžiště práce spočívá v analýze lidskoprávního institutu, jakým svoboda pobytu je a jejím vztahu k vyhoštění jako jedné z více podob omezení svobody pobytu. Vzhledem ke skutečnosti, že téma mé práce zasahuje více právních oborů jako právo ústavní ale i právo trestní, správní a mezinárodní a je tak multidisciplinární, není zcela snadné s ohledem na výše uvedené jediné a jednotné těžistě práce najít. Přesto můžeme práci kategorizovat nejpřesněji jako lidskoprávní téma, tj. téma, které značí vztah jednotlivce,a to buď cizince nebo občana či představitele zvláštní skupiny osob jakou je uprchlík či bezdomovec ke státní, respektive veřejné moci a to v oblasti pobytové problematiky. Má práce není jen prostou a suchou vědeckou studií, ale zejména také praktickou analýzou, neboť posuzuje de lege ferenda různé konkrétní právní úpravy z oblasti cizineckého práva, a to zvláště práva vyhošťovacího, v menší míře i práva extradičního a azylového.