Příprava rekombinantních glykosyltransferas z Mycobacterium tuberculosis - Hrnčířová, Kristýna (2006)
Tuberkulóza ročně způsobí na celém světě úmrtí téměř 2 milionů lidí, navíc celá třetina lidské populace v sobě v současnosti nosí původce tohoto onemocněni bakterii Mycobacterium tuberculosis. Léčba tuberkulózy je velmi obtížná, Mycobacterium tuberculosis je totiž zejména díky specifickému složení své buněčné stěny velmi odolné - vůči obranným mechanismům lidského imunitního systému, ale také např. vůči vstupu antibiotik do buňky. Celá buněčná stěna je prostoupena látkami lipidní a voskové povahy, hlavní kostru pak tvoři tzv. mykolyl-arabinogalaktan-peptidoglykanový komplex. Jednou z hlavních skupin enzymů, které se podílejí na výstavbě této buněčné stěny, jsou glykosyltransferasy, které katalyzují přenos mono- nebo oligo-sacharidů na akceptor (tím mohou být sacharidy, proteiny nebo lipidy). Do mykobakteriální buněčné stěny tak zabudovávají specifické sacharidy (např. rhamnosu) a to navíc velmi specifickými, obtížně štěpitelnymi vazbami.