Interakce různých forem proteinu p53 s p73 izoformami - Klepárník, Martin, 1983- (2006)
Tumor supresorový protein p53 je nezbytný při kontrole buněčného růstu a udržení stability genomu. Tyto jeho funkce jsou uskutečňovány prostřednictvím tvorby homooligomerů, které se vážou na specifické DNA sekvence a aktivují tranksripci. V nedávné době byly objeveny homology proteinu p53 proteiny p73 (kódován genem TP73) a p63 (kódován genem TP63). Mutace v tumor supresorovém genu p53 (TP53) se nachází přibližně u 55% lidských nádorů, 95% těchto mutací pak leží v centrální DNA vazebné doméně. Některé mutace, výrazně ovlivňující schopnost vazby na DNA, se v mutacích objevují častěji jsou označovány jak hot-spot mutace. Mutace se nachází buď v oblasti vazby na DNA nebo destabilizují konformaci DNA vazebné domény. p73 není klasickým tumor supresorovým genem, protože mutace v genu TP73 jsou narozdíl od genu TP53, velmi zřídka přítomny v lidských nádorech. p53 a p73 proteiny mají vysoký stupeň strukturní homologie, především v DNA vazebné doméně.