Studium evoluce pohlavních chromozómů u rodu Silene pomocí molekulárně biologických metod - Hrubá, Martina (2006)
Pohlavní chromozómy se vyvinuly u různých druhů rostlin a živočichů nezávisle, ačkoliv mechanismy jejich vývoje jsou pravděpodobně velmi podobné. Obecně se předpokládá, že se pohlavní chromozómy vyvinuly ze specifického páru autozómů postupnou zástavou rekombinace. Pro studium procesů zahrnutých v raných stádiích evoluce pohlavních chromozómů je nutné použít vhodný modelový organismus. Pohlavní chromozómy savců nepředstavují vhodný modelový systém pro tento typ výzkumu, protože jsou evolučně příliš staré a chromozóm Y je velmi degenerován. Vhodným modelovým organismem v oblasti těchto studií je rostlinný rod Silene, kde se nachází dvoudomé druhy s mnohem mladšími pohlavními chromozómy. V tomto rodu se také nacházejí hermafroditní a gynodioecické druhy, což lze využít pro hledání autozomálních předků pohlavních chomozómů.