Sledování produkce a vlastností protilátek pomocí biosensorů - Langová, Radka (2006)
Náplní diplomové práce bylo připravit biosensor použitelný pro monitorování připravovaných vzorků monoklonálních protilátek hybridomovou technologií. Nejprve byly vytvořeny dva typy piezoelektrických biosensorů pro stanovení koncentrace IgG ve vzorcích, jednak s imobilizovaným proteinem A a dále s navázanou Ab proti myším IgG. Oba typy sensorů byly použity k sestrojení kalibračních křivek pro stanovení množství IgG v supernatantech tkáňových kultur protilátek připravovaných proti organofosfátům. Obě imobilizace byly provedeny přes cystamin a glutaraldehyd. Tyto sensory byly vhodné pro opakované použití. Regenerace byla prováděna pomocí vodného roztoku glycinu (20 mM, pH 2). Doba jednoho měření nepřesáhla 40 min. Bylo inovováno měřící uspořádání, piezoelektrický biosensor byl spojen s automatickým dávkovačem firmy Gilson, což zjednodušilo měření.