Vybrané metody klasifikace a jejich aplikace - Sedlačík, Marek, 1975- (2006)
Předkládaná disertační práce je zaměřena na využití klasifikačních stromů a ROC křivek v pedagogické praxi. Cílem práce je popsat vybrané metody klasifikace, ukázat jejich praktické použití a ověřit kvalitu klasifikace uchazečů o studium na Masarykově univerzitě v Brně, případně také navrhnout alternativní klasifikační postupy. Podkladem pro analýzu jsou kompletní výsledky přijímacího řízení v akademické roce 2005/2006. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první je formálně popsána konstrukce klasifikačních stromů, včetně popisu algoritmu CART (Classification and Regression Trees). Obsahem kapitoly je také popis konstrukce klasifikačního stromu na datech z prostředí očního lékařství. Analýza byla provedena ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně (grant NR/8371-3). Druhá část této práce využívá výsledků předchozí kapitoly ke konstrukci regresního stromu. Je uveden pouze stručný princip metody a popis konstrukce regresního stromu na reálných datech získaných v rámci grantového projektu.