Historická próza Václava Beneše Třebízského v kontextu české literatury 19. století - Sedláčková, Martina; Urválková, Zuzana, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2006)
Václav Beneš Třebízský psal svou historickou prózu v sedmdesátých a osmdesátých letech 19. století, kdy sílí tendence zakládat tento žánr na pečlivém studiu minulosti. Tak psali zejména Jirásek a Winter. Arne Novák nařkl Beneše z toho, že nepřijal nové, obrodné tendence. Autorka této práce dospěla k závěru, že takto na Beneše nemůžeme nazírat, neboť on se hlásí ke zcela jinému stylu zpracování historické látky, tj. k historické próze 30. a 40. let 19. století (k tzv. národnímu obrození). Tehdy byly na tento druh beletrie kladeny zcela jiné požadavky
Václav Beneš Třebízský wrote his historical prose in seventies and eighties of 19th century. In the same time there tend to become a movement of realism but Beneš wrote his prose in style of romanticism and becuse of that the author of this assignment think Beneš is pseudoromanticist
Vedoucí práce: Zuzana Urválková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: diplomové práce; master's theses