Charakteristika interních subjektů v písních Liberdova kancionálu Harfa nová - Luklová, Lenka (2006)
Téma práce je zaměřeno na sledování charakteru interních subjektů v pobělohorském, emigrantském kancionálu Harfa nová (1732, 1735), který sestavil na základě překladů z němčiny, převodů starších duchovních písní a také s připojením vlastního autorským podílu Jan Liberda (1700-1742), pietistický kazatel v Hennersdorfu, Herrnhutu či v Berlíně. Práce je rozčleněna do čtyř základních kapitol, právě podle typu lyrického subjektu. První kapitola je zaměřená na lyrický subjekt "já" a jeho pozici vůči Ježíši Kristu; druhá sleduje proměnu poměru oslovování Ježíše a bratrského sboru; ve třetí jsou soustředěny ty písně, v nichž figuruje více lyrických subjektů; a poslední je pak věnována vyzdvihnutím dramatičnosti a příběhovosti v písních.