Funkce trestu a trestání v moderní společnosti - Košmider, Jan (2006)
Práce se zabývá problematikou funkcí a účelu trestu a trestání v moderní společnosti se zaměřením na řešení této problematiky v právním řádu České Republiky včetně alternativního řešení trestních věcí, a to i s ohledem na záměry uplatněné v připravovaném trestním zákoníku. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část obsahuje obecné pojetí trestu a trestání v moderní společnosti a obecné teorie účelu trestu a funkcí trestu. Druhá část se zabývá historickým pohledem na vývoj řešení této problematiky a Foucaltovým pojetím trestu a trestání. Třetí část se věnuje vývoji právní úpravy trestního práva na území České republiky včetně charakteristiky právní úpravy současné.