Komika v díle Karla Poláčka - Nováková, Šárka (2006)
Tato diplomová práce se zabývá komikou v díle Karla Poláčka. V úvodních kapitolách jsou rozebrány jednotlivé teorie komiky v různých pracích - Smích od Henriho Bergsona, Teorie komiky od Vladimíra Boreckého, Slovník literární teorie, Poetický slovník od Tibora Žilky. Následuje teoretický základ práce a jednotlivé analýzy Poláčkových knih - Povídky pana Kočkodana, Hedvika a Ludvík, Bylo nás pět a Okresní město. Analýzy se týkají komiky a jejích tří složek - komika charakterová, situační a jazyková. V závěru práce jsou shrnuty všechny poznatky a je ukázána specifičnost komiky Karla Poláčka. Základem je detailní propracování a prolínání všech složek komiky.