Bretaň Jana Zrzavého - Schneiderová, Martina, 1981- (2006)
Bakalářská diplomová práce "Bretaň Jana Zrzavého" se zabývá tvorbou autora v letech 1925 - 1938. Zejména jsou tu řešeny důvody obratu Zrzavého ke krajinomalbě. Práce dále upozorňuje na výrazný vliv Zrzavého výkladů vlastní tvorby na interprety jeho díla. Charakteristiky tohoto díla jako baladičnost, lyričnost, snovost, strnulost, panenskost a živelnost Bretaně pocházejí z úst samotného autora, proto se práce snaží odkrýt právě tyto pojmy a zjistit, co vše zapříčinilo, že Zrzavého bretaňské krajiny byly a jsou takto vnímány.