Opozičné prejavy na Slovensku v období normalizácie - Zahradník, Roman (2006)
Práca popisuje základné pojmy normalizácia, opozícia, chronologické zatriedenie a typológiu jednotlivých okruhov opozície proti komunistickému režimu na Slovensku v čase normalizácie v rokoch 1968 1989. Na základe popisu priebehu normalizácie, čistiek a represií analyzuje rozdiely v normalizácii na Slovensku a v Čechách. Hlavná časť práce je venovaná katolíckemu disentu, jeho aktivitám, tajnej cirkvi, občianskemu disentu na Slovensku, taktiež národnostnej tematike a ekologickému okruhu opozície. Práca sa ďalej zaoberá vydávaním samizdatových periodík na Slovensku a taktiež opozíciou proti normalizácii z hžadiska česko-slovenských vzťahov.