Koaliční strategie v komunálních volbách v letech 1998 a 2002 - Orogváni, Andrej; Kopeček, Lubomír, 1975-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2006)
Práca sa zameriava na výskum koaliných stratégií slovenských politických strán v komunálnych vobách starostov a primátorov. V práci sú formulované dve základné výskumné otázky: 1. kedy budú strany kandidova samostatne a kedy v koalícii; a 2. na základe oho budú koalície vytvárané. Z týchto otázok je následne odvodených niekoko hypotéz, ktoré sa po operacionalizácii premenných overujú prostredníctvom štatistických metód. Na príklade strán HZDS, KDH a ANO sa práca snaží dokáza, že existuje významné prepojenie medzi národnou a komunálnou úrovou straníckej politiky ktoré sa prejavuje v dvoch rovinách: a.) konflikty z celoštátnej roviny zosobnené vo vzahu vlády a opozície sa prenášajú aj na miestnu úrove, kde sú dôležitým faktorom pri vytváraní volebných koalícií b.) pre konanie strán na miestnej úrovni sú kúové ich organizané charakteristiky, ktoré v prevažnej miere vyplývajú z procesov na úrovni centrálnej.
The goal of the study is the research of the coalition strategies of the slovak political parties in the municipal elections of mayors. There are raised two basic research questions: 1 when parties let themselves to be part of the coalition and when will they take part in the elections on their own; and 2. What is the underlying logics in the coalition formation. On the basis of these questions are several hyphotesis proposed which are tested by usage of the statistical methods. On the cases of HZDS, KDH and ANO study argues that there is significant connection between national and municipal level which is expressed in two dimensions: a.) conflicts from the national level expressede in the coalition oposition devision are carried down to the municipal level and become an important factor in the coalition formation; b.) specific organizational patterns are crucial for the parties behaviour on the municipal level. These patterns meanwhile depend on the processes that occur on the centra.
Vedoucí práce: Lubomír Kopeček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: obecní volby; politické koalice; politické strany; local elections; political coalitions; political parties; Slovensko; Slovakia; bakalářské práce; bachelor's theses