Koaliční strategie v komunálních volbách v letech 1998 a 2002 - Orogváni, Andrej (2006)
Práca sa zameriava na výskum koaliných stratégií slovenských politických strán v komunálnych vobách starostov a primátorov. V práci sú formulované dve základné výskumné otázky: 1. kedy budú strany kandidova samostatne a kedy v koalícii; a 2. na základe oho budú koalície vytvárané. Z týchto otázok je následne odvodených niekoko hypotéz, ktoré sa po operacionalizácii premenných overujú prostredníctvom štatistických metód. Na príklade strán HZDS, KDH a ANO sa práca snaží dokáza, že existuje významné prepojenie medzi národnou a komunálnou úrovou straníckej politiky ktoré sa prejavuje v dvoch rovinách: a.) konflikty z celoštátnej roviny zosobnené vo vzahu vlády a opozície sa prenášajú aj na miestnu úrove, kde sú dôležitým faktorom pri vytváraní volebných koalícií b.) pre konanie strán na miestnej úrovni sú kúové ich organizané charakteristiky, ktoré v prevažnej miere vyplývajú z procesov na úrovni centrálnej.