Determinanty školního výkonu žáka v diagnostickém zařízení a zařízení ústavní výchovy - Poláková, Ivana (2006)
Výkony dětí ve školách jsou hodnoceny buď známkami, nebo slovně. Většinu lidí zajímá toto hodnocení, ale málokdy se více zajímají o to, co děti k takovým výkonům vede (ať už k výborným, nebo k opačnému pólu - tedy neprospívání). Děti, které mají dobré školní výsledky, se hlásí na výběrové školy, ty ostatní nám většinou splývají v šedivý průměr, ze kterého občas vyčnívají školáci, kteří jsou přeřazováni do speciálních (dříve zvláštních ) škol, případně, pokud se jeví jako výchovně problematické, je sociálním odborem péče o dítě požádáno o nařízení ústavní výchovy. Celý tento proces má také vliv na školní úspěšnost dětí, přestože si to mnohdy neuvědomuje. Často, pokud je dítě vytrženo z původního domácího prostředí, nevidí smysl svého snažení, ztrácí své cíle a projevuje se velmi negativisticky. Někdy se však vyskytne opačný případ, kdy dítě zbavené velmi stresujícího a nepodnětného prostředí ožije a po počátečním období adaptace zjistí, že škola není jeho nepřítel, ale naopak ve.