Pojem lidská práva a jeho historická geneze se zřetelem k liberálnímu pojetí tohoto konceptu - Schovancová, Regina, 1968-; Dufek, Pavel, 1980-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2006)
Problematika lidských práv neztrácí svůj význam i v současné době, neboť v posledním období se tento pojem stává stále méně teoreticko - filosofickým problémem a stále více nachází své místo v aktivní politické praxi. Tato práce se ve své první části dala za cíl sledovat genesi pojmu "lidská práva" v historickém kontextu, a to jak samotný vývoj pojmu, tak i změny v chápání a přístupu k lidským právům v různých historických epochách a z pohledu různých filosofických směrů. Druhá část práce se zaměřila na problematiku liberální ideologie, která od svého vzniku považovala právě lidská individuální práva za hlavní pilíř své koncepce. Nastíní vznik liberalismu, představí jeho hlavní formy a některé z jeho četných myšlenkových odnoží. Třetí část práce popíše hlavní principy učení některých známých liberálních myslitelů, a to s akcentem na jejich názory na problematiku lidských práv či obecně práva. Závěr obsahuje zamyšlení nad tím, proč k sobě našly cestu právě liberalismus a lidská práva.
Human rights are nowadays still worth studying, for they are growing less theoretical and are getting more and more involved in active political practice. At first we focused on the historical genesis of the concept of human rights. In addition to its emergence we shed light on changes concerning approaches of the concept of human rights through history and from different philosophical standpoints. Then we showed how liberal ideology is based on individual human rights, than can be considered to be its main pillar. Human rights played a major role in the uprise of its main forms and flavours. Next some liberal thinkers have been chosen and their views on human rights compared. The question why liberalism and human rights have grown together for some centuries is our conclusive thougt. It can help to give an idea of some critics of liberalism and perhaps even to catch a glimpse of its future.
Vedoucí práce: Pavel Dufek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: liberalismus; lidská práva; human rights; liberalism; bakalářské práce