Kanadská politika multikulturalismu analýza vývoje a vlivu na politické strany - Němcová, Barbora (2006)
Práce se zaměřuje na politiku multikulturalismu v Kanadě. První část se zaměřuje na vznik a vývoj dané politiky od 60. let 20. století do současnosti. Na politiku multikulturalismu je nahlíženo z kanadské perspektivy, což nám pomáhá definovat znaky této politiky. Stanovení těchto znakůy (politiky související s imigrant a imigrační politiky, Québec, etnické skupiny, původní obyvatelé a kanadské jazyky) je nezbytně nutné pro výzkum provedený ve druhé části práce. Druhá - praktická - část práce se zaměřuje na politické programy všech registroavných federálních stran v Kanadě (spolu s Reform party) a jejím cílem je určit přítomnost stanovených znaků multikulturalismu v těchto dokumentech. Výzkum ukázal, že programy všech kanadských federálních stran (s výjimkou monotematických stran - Western Block Party a Marijuana Party) jsou ovlivňovány politikou multikulturalismu a to většinou pozitivně (přístup Reform Party byl tradičně negativní a odmítání dané politiky stranou Bloc Québécois je za.