Strana demokratického socialismu - Rostek, Martin (2006)
Práce je případovou studií Strany demokratického socialismu. Strana demokratického socialismu je mimoparlamentní politická strana českého stranického systému. Její ideová orientace a program jsou založeny na principech demokratického socialismu. Strana usiluje o spolupráci české levice, ale zároveň se snaží být alternativou dalším levicovým stranám KSČM a ČSSD. Organizační struktura je nerozvinutá a počet členů nízký. Strana demokratického socialismu se většinou neúčastní parlamentních voleb a je pravděpodobné, že i nadále zůstane jen marginální součástí stranického systému.