Komunální politika v Ostravě - 1990-2002 (případová studie) - Swiech, Lumír (2006)
Práce mapuje komunální politiku v Ostravě od roku 1990 do roku 2002, a to jak na úrovni městské, tak obecní. Popisuje, jak se konstituoval systém politických stran z počátečního velkého množství subjektů. Na vybraných příkladech demonstruje, že se politický vývoj v konkrétních municipalitách lišil a že je tím každý popsaný politický systém plnohodnotný.