Hudba a zvuk v českém animovaném filmu z hlediska vztahu k filmovému prostoru pokus o analytickou sondu do historie - Vlček, Jakub, 1980- (2006)
Následující práce pojednává o hudbě, resp. všech zvukových složkách animovaného filmu z hlediska jejich vztahu k filmovému prostoru. Zvuk a hudba sémanticky zpodobňují filmové dění. Předmětem jsou jednotlivé podoby vzájemných vazeb zvuku a filmu a konkrétní vyjadřovací prostředky hudby. Nezabýváme se konkrétními kompozičními postupy. Problematika je nastíněna na vybraných příkladech konkrétních filmů. Uvádíme pouze stručný historický přehled, týkající se některých skladatelských osobností a krátký technologický nástin, zabývající se začleněním hudby do struktury filmového díla. Témata kapitol: skladatelé, technologické začlenění hudby do struktury filmového díla, inspirační a formotvorné aspekty, typologie z hlediska vztahu k filmovému obrazu, sémantické vztahy zvuku a filmu (jak hudba reaguje na film), synestetické vnímání obrazu a zvuku, humor; zvukové a hudební prostředky z hlediska jejich vztahu k obrazu: ruchy, elektronické zvuky, hlasový projev (vypravěč), hudební stylizace.