Interpretace spontánního dětského výtvarného projevu z hlediska psychologického výkladu symbolů - Kirchnerová, Veronika, 1978- (2006)
Diplomová práce předkládá teoretický rámec pohledu na spontánní dětský výtvarný projev se zaměřením na vývoj symbolu v dětské kresbě, práci dítěte se symbolem a na možnosti jeho interpretace. Cílem bylo získat co nejobsažnější teoretické zázemí pro možnost vytvoření specifického postupu interpretace spontánního dětského výtvarného projevu v období předškolního věku. Navržená interpretace dětského výtvarného projevu je založená na předpokladu, že interpretační a informační hodnota symbolů, v tom smyslu, ve kterém ji používají standardizované metody, je do jisté míry přenositelná a aplikovatelná i na symboly vyskytující se ve spontánním výtvarném projevu. Informace získané interpretačním postupem jsou doplněny z dalších zdrojů (pozorování, analýza produktů činnosti, osobní a rodinná anamnéza), a v celkovém kontextu poskytují plastický pohled na osobnost dítěte s možností zachycení souvislostí ve vývoji dítěte.