Vliv nadváhy a obezity u dětí na jejich sebehodnocení, vztah k vlastnímu tělu a vrstevnické vztahy - Jirmanová, Markéta (2006)
Diplomová práce se věnuje problémům, které mohou postihnout děti a mladistvé s obezitou nebo nadváhou. V první části jsou vymezeny hlavní pojmy (dětská obezita, sebehodnocení, vrstevnické vztahy a vztah k vlastnímu tělu) a výzkumy s nimi související. Výzkumný soubor tvoří 277 žáků 3., 5. a 7. tříd třech základních škol. Žákům byl předložen Dotazník vnímání sebe sama pro děti (zjišťuje sebehodnocení), Volba vrstevníka (sociogram zaměřený na vrstevnické vztahy) a škála Vnímání tvaru postavy (na zjištění vztahu k vlastnímu tělu). Cílem výzkumu bylo zjistit, zda má nadměrná hmotnost dětí a mladistvých vliv na jejich sebehodnocení, na to, jaký vztah k nim budou mít jejich vrstevníci a na vztah k vlastnímu tělu. Jsou porovnány výsledky dětí a mladistvých s nadměrnou hmotností vs. s normální hmotností.