Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung popis, přepis, rozbor, překlad - Uhlířová, Magda; Štědroň, Miloš, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2006)
Diplomová práce s názvem Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung: popis, přepis, rozbor, překlad, je věnována zpěvníkové části modlitební knížky s názvem ?Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung". Knížka vznikla z iniciativy brněnského bratrstva Božího Těla roku 1690. Bratrstva byla dobrovolnými spolky a jejich aktivita se vyznačovala právě oním šťastným entusiasmem, charakteristickým pro činy z vlastního rozhodnutí, jehož plody přitahují pozornost i po staletích. Práce je rozčleněna do tří hlavních oddílů, které by se daly zkráceně nazvat jako popis (A), přepis (B), a komentáře (C). Dále je doplněna (po vzoru božítělových procesí a barokní symboliky) čtyřmi zastaveními o úvodním mědirytu, Angelu Silesiovi, Božím Těle a mariánské úctě. Část A1 obsahuje popis modlitební knížky, část A2 pojednává o zázemí vzniku knížky, tj. o bratrstvech jako organizacích, o brněnském bratrstvu Božího Těla konkrétně a o tiskaři modlitební knížky, Františku Ignáci Sinapim (zde jsou zároveň zhodnoceny Sinapiho t.
This work, entitled Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung: description, transcription, analyse, translation, is dedicated to the hymn part of the prayer-book ?Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung". Its complete title is: ?Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung / Das ist: Außerlesene schöne Andachten / Gebett und Lobgesänge / sambt anderen geistlichen Übungen; So Zu größerer Ehre GOttes / Lieb und Preiß deß Hochwürdistgen und Zartesten Fronleichnams unsers HErrn Jesu Christi/ zu sonderbaren Trost / Nuß und Heyl der Seelen; Vor Die hochlöbliche auffgerichte Bruderschafft Corporis CHRISTI, in der Königl: Stadt Brünn in Mähren / in der uhralten Pfarr bey St. Jacob / durch ein Mitglied der obbemelten Bruderschafft zusammen getragen." This diploma work consists of three parts: description (A), transcription (B), comments (C). Part A includes the description of the prayer-book (A1), information on the Corpus Christi Brotherhood and on the master printer of the prayer-book, František Ignác Sinapi .
Vedoucí práce: Miloš Štědroň.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: diplomové práce