Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung popis, přepis, rozbor, překlad - Uhlířová, Magda (2006)
Diplomová práce s názvem Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung: popis, přepis, rozbor, překlad, je věnována zpěvníkové části modlitební knížky s názvem ?Kräfftige Geistliche Seelen-Nahrung". Knížka vznikla z iniciativy brněnského bratrstva Božího Těla roku 1690. Bratrstva byla dobrovolnými spolky a jejich aktivita se vyznačovala právě oním šťastným entusiasmem, charakteristickým pro činy z vlastního rozhodnutí, jehož plody přitahují pozornost i po staletích. Práce je rozčleněna do tří hlavních oddílů, které by se daly zkráceně nazvat jako popis (A), přepis (B), a komentáře (C). Dále je doplněna (po vzoru božítělových procesí a barokní symboliky) čtyřmi zastaveními o úvodním mědirytu, Angelu Silesiovi, Božím Těle a mariánské úctě. Část A1 obsahuje popis modlitební knížky, část A2 pojednává o zázemí vzniku knížky, tj. o bratrstvech jako organizacích, o brněnském bratrstvu Božího Těla konkrétně a o tiskaři modlitební knížky, Františku Ignáci Sinapim (zde jsou zároveň zhodnoceny Sinapiho t.