Problém Boží všemohoucnosti z pohledu analytické filosofie náboženství - Nováková, Eva Blažena, 1980- (2006)
Tato práce se zabývá analytickou filosofií náboženství, proudem, který vznikl ve dvacátém století a jejím přístupem k pojmu Boží všemohoucnosti. Filosofie náboženství je kritické zkoumání pojmů a tvrzení, která jsou obsažena v náboženství. Jedno z tvrzení teismu je i Bůh je všemohoucí. Analýza pojmu všemohoucnosti patří k závažným problémům, jenž stojí v popředí zájmu mnoha autorů, jako Alvin Plantinga, Edward Wierenga, Alfred Freddoso a Thomas Flint, a další. V první kapitole je analytická filosofie náboženství zařazena do širšího kontextu filosofie náboženství a analytické filosofie. Jsou představeni nejvýznamnější badatelé a témata, jimiž se zabývají, jako je problematika Boží existence, Božích atribut a jejich slučitelnosti. Druhá kapitola pojednává podrobně o všemohoucnosti a problémech s tímto pojmem spojených, především známým paradoxem kamene. Jádro kapitoly však spočívá v představení definice všemohoucnosti jako maximální moci (Flint a Freddoso), a definici Edwarda Wierengy.