Zámek Jemniště - Šenk, Filip, 1981-; Kroupa, Jiří, 1951-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2006)
Ve své práci se zabývám profánní stavbou ve středních Čechách (nedaleko Benešova u Prahy) připisovanou Františku Maxmiliánu Kaňkovi. Stavbu zámku Jemniště jsem vymezil, určil a zařadil do soudobé architektury (s ohledem na různé inspirační zdroje). Protože neexistují pramenné důkazy o autorství Fr. M. Kaňky, zabýval jsem se také otázkou původního architekta zámku. Pomocí srovnání se zámkem Vinoř jsem dospěl k závěru, že architektem zámku Jemniště byl s největší pravděpodobností právě Fr. M. Kaňka. Dále jsem na stavbu aplikoval teorie barokní architektury V. Birnbauma a V. Richtera.
My thesis deals with the architecture of the chateau Jemniste. This chateau is situated in middle Bohemia (near to Benesov u Prahy). There are no sources to prove that the original architect was Fr. M. Kanka to whom this building is often ascribed. I presented some arguments for considering this hypothesis. I believe the decisive element is the comparison with the chateau Vinor. Then I applied the theories of baroque architecture by V. Birnbaum and V. Richter and I found out some architectural roots.
Vedoucí práce: Jiří Kroupa.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: bakalářské práce