Malířka Arna Juračková - Velcová, Eva (2006)
Tato práce je prvním pokusem o přehledné shrnutí profesionálního života a práce akademické malířky Arny Juračkové. Jejím cílem je nastínění a rozčlenění jejího dosavadního výtvarného díla, které je dle mého názoru po obsahové i výtvarně řemeslné stránce velmi kvalitní a svébytné. A. Juračková (narozená 18. května 1951 v Brně) vystudovala v letech 1966-1970 Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně, obor propagační grafika u prof. Dalibora Chatrného, poté absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze - speciální ateliér filmové a televizní grafiky u prof. Miloslava Jágra (1970-1976). Od ukončení studií pracuje vesměs ve svobodném povolání, které proložila několika lety pedagogické práce: v letech 1982-1990 učila jsko odborná asistentka na VŠUP Praha, v letech 1995-1996 obor písmo na SŠUŘ Brno a posléze i výtvarnou výchovu na ZUŠ Blansko. V současnosti žije a pracuje v Blansku. Pro její výtvarnou tvorbu je příznačné široké tvůrčí rozpětí: od ilustrace, volné kresby, užité i volné g