Autointerpretace v prózách Jiřího Kratochvila - Švédová, Marie (2006)
V této práci je hlavním předmětem teoretické i praktické zkoumání autorské interpretace obsažené v beletristických dílech Jiřího Kratochvila, významného prozaika a představitele postmoderny v českém literárním prostoru. Práce se zabývá jeho romány publikovanými v první polovině 90. let 20. století. Odpovídá na otázky po adekvátnosti, funkci i smyslu autointerpretací v textech. Výsledkem je poznatek, že autointerpretace jsou součástí Kratochvilovy koncepce románu jako otevřeného systému