Výpočet NMR parametrů modifikovaných purinů - Standara, Stanislav (2006)
Puriny a jejich deriváty jsou zastoupeny v živých organismech jako nukleové báze a vykazují biologické učinky, zejména protivirové a protinádorové působení. Biologické a farmakologické účinky jsou vázány na substituenty přítomné na purinovém skeletu. Substituce purinového skeletu způsobuje rozdílné rozložení elektronů v molekule a mezimolekulární interakce. Umístění substituentu ovlivňuje tyto vlastnosti a má za následek změnu interakcí s proteiny a nukleovými kyselinami. NMR parametry (chemický posun a interakční konstanta) jsou citlivými zdroji informací o tomto rozložení elektronů a mezimolekulárních interakcích. Pomocí výpočetních kvantově-chemických metod byly studovány 6-substituované deriváty purinu, methylované nebo benzylované v polohách N3-, N7- nebo N9- a byly získány NMR parametry srovnatelné s experimentálními výsledky. Na základě těchto získaných výsledků byly popsány také podrobnější vztahy mezi daty získanými metodou NMR a strukturou.