alpha-Azidomethylidenlaktony - Bouzek, Petr (2006)
Cílem bylo prozkoumat mechanismus izomerace alfa-azidomethylidenlaktonů s využitím izotopicky značeného Na15NN2 metodou GC-MS. Azidomethylidenlaktony jsou ovšem termicky nestabilní a rozkládají se za uvolňování dusíku. Proto jsme hledali reakce, kterými bychom tyto dusíky fixovali. Těmito reakcemi jsou 1,3-dipolární cykloadiční reakce a v této práci jsou popsány reakce s různými dipolarofily. Přesnější obraz o rychlosti těchto reakcí nám poskytla studie Kinetiky těchto reackí. Nejslibnější pro využití při sledování izomerační reakce byla reakce s cyklooktynem. V poslení části byl zkoumán vliv methylu v gama-poloze laktonu na reaktivitu systému.