Selen v lidské výživě - Vašková, Pavla, 1983-; Totušek, Jiří, 1945-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2006)
Tato bakalářská práce shrnuje současné poznatky o selenu, především ve vztahu k výživě člověka. Jsou zde zmíněny jeho účinky na lidský organismus včetně preventivního působení v procesu karcinogeneze. Rozdílné půdní koncentrace v různých částech světa a tím i rozdílné hladiny selenu v potravinách mohou významně ovlivnit zdraví populace z nedostatku nebo nadbytku selenu. Práce uvádí i nejnovější doporučený denní příjem pro obyvatele ČR.
My bachelor thesis resumes contemporary knowledge about selenium in human nutrition. There are mentioned main effects of selenium on human body, including its function in prevention of cancer. Different concentration of selenium in the soil, consequently in food all over the world, can significantly influence human health due to lack of selenium in nutrition. The thesis also deals with newly established recommended daily allowances for selenium in the Czech republic.
Vedoucí práce: Jiří Totušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006
Keywords: selenoproteiny; selenóza; selen; výživa člověka; human nutrition; Selenium; Selenoproteins; bakalářské práce