Botulismus - Stalmach, Petr (2006)
Botulismus je vzácné, ale vážné paralytické onemocnění způsobené nervovým toxinem, který je produkován bakterií Clostridium botulinum. Rozlišujeme tři formy onemocnění. Alimentární botulismus je způsobován požitím potravy kontaminované toxinem této bakterie. Traumatický botulismus je následkem působení toxinu produkovaného bakterií v ráně. Kojenecký botulismus se rozvíjí po konzumaci spor Clostridium botulinum, které se ve střevě přemění na vegetativní formu a ta produkuje toxin. Všechny formy botulismu mohou být fatální. Alimentární botulismus je zvláště nebezpečný, protože se konzumací kontaminovaného jídla může nakazit velké množství lidí. Toto onemocnění postihuje také různé druhy zvířat.