Právní aspekty institutu smluvní ochrany přírody - Mach, Petr (2006)
Základním zákonem v oblasti ochrany přírody je v České republice zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Tento zákon obsahuje ustanovení § 39, které upravuje možnost ochrany cenné části přírody (území, strom) prostřednictvim smlouvy uzavřené mezi orgánem ochrany přírody a vlastníkem pozemku, který je ochranou dotčen. Tato problematika je obsahem této práce.