Ochrana pozemků sloužících k plnění funkcí lesa - Jedličková, Ludmila; Pekárek, Milan, 1944-2024; Masarykova univerzita. Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva (2006)
Anotace Les je složité společenství rostlin, živočichů a lesní půdy. Určující složkou tohoto ekosystému jsou dřeviny a lesní půda. Jeho účinky mají nezastupitelný význam také pro život člověka. Les poskytuje užitek svému majiteli a zároveň je významnou zásobárnou a zdrojem vody, chrání půdu před větrnou a vodní erozí, má významné klimatické, rekreační účinky a je výrazným krajinotvorným prvkem. Má rozhodující vliv na naše životní prostředí.
Anotace Der Wald ist eine komplizierte Gemeinschaft der Pflanzen, der Lebewesen und des Waldbodens. Der maßgebendste Bestandteil dieses Ökosystems ist das Gehölz und der Waldboden. Die Waldwirkungen haben eine unvertretbare Bedeutung auch für das Leben des Menschen. Der Wald bringt einen Nutzen seinem Besitzer und gleichzeitig ist er ein bedeutender Speicher und eine Wasserquelle, schützt den Boden vor Wind und Wassererosion, hat bedeutende Klima und Erholungswirkungen, ist ein markantes Landschaftselement.
Vedoucí práce: Milan Pekárek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: lesní právo; pozemkové vlastnictví; forestry law and legislation; land ownership; bakalářské práce