Ochrana pozemků sloužících k plnění funkcí lesa - Jedličková, Ludmila (2006)
Anotace Les je složité společenství rostlin, živočichů a lesní půdy. Určující složkou tohoto ekosystému jsou dřeviny a lesní půda. Jeho účinky mají nezastupitelný význam také pro život člověka. Les poskytuje užitek svému majiteli a zároveň je významnou zásobárnou a zdrojem vody, chrání půdu před větrnou a vodní erozí, má významné klimatické, rekreační účinky a je výrazným krajinotvorným prvkem. Má rozhodující vliv na naše životní prostředí.