Vznik Československé republiky a státní správa (1918 - 1920) - Malečková, Iveta (2006)
V této práci jsem se pokusila zmapovat první dva roky existence Československé republiky, zejména v oblasti státní správy a samosprávy. Nejprve jsem považovala za vhodné uvést čtenáře do problematiky stručným popisem událostí, které se odehrávaly v zahraničí i na našem území před vyhlášením samostatnosti československého státu. V první části práce jsem se pak soustředila především na změny, které se udály v oblasti státní správy a samosprávy. Za podstatné jsem považovala zmínit vznik, činnost a likvidaci národních výborů a slovenských národních rad, jejichž činnost byla obdobná v obou částech nově vzniklého státu.