Povolovací řízení v právu životního prostředí - Benirške, Pavel (2006)
Příznivé životní prostředí je jedním ze základních práv člověka daných Listinou základních práv a svobod. Ochrana pak představuje snahu o jeho zachování, ochranu před nešetrnými nebo i zbytečnými zásahy člověka, popř. před ničivým působením přírodních sil, ale též snahy o odstraňování ekologických škod z minulosti. Je důležitá, protože dobrý stav životního prostředí je předpokladem existence člověka na Zemi.