Kolizní problematika mimosmluvních závazků - Machová, Klára (2006)
Práce pojednává o mimosmluvních závazcích v českém právu a v common law a srovnává obě rozebrané úpravy. Dále se zabývá vývojem v evropském prostoru, od vzniku Evropských společenství až k dnešní EU a upřesňuje právní základy úpravy civilních věcí pomocí nařízení a směrnic. Poslední část práce je věnována rozboru návrhu nařízení Řím II o právu rozhodném pro mimosmluvní závazky, zmiňuje vývoj návrhu od května 2003 až po poslední verzi návrhu vydanou Komisí v únoru 2006.