Veřejný ochránce práv, jeho místo v systému záruk zákonnosti, působnost, komparace s vybranou zákonnou úpravou - Voráč, Petr (2006)
Pro moderní demokratickou společnost není instituce ombudsmana zbytečným přepychem, nýbrž institucí, která má v moderním právním státě své opodstatněné místo. Veřejný ochránce práv (jakožto na státních orgánech, nezávislý, relativně operativní a co nejméně formální instituce, jehož hlavní funkcí je zajištění ochrany práv a oprávněných zájmů práv v oblastech, kde se občan i jiný subjekt střetává s úřady státní správy).