Systém soudní kontroly veřejné správy - Fialová, Ludmila (2006)
Historické kořny soudní kontroly státní správy je nepochybnětřeba hledat ve Velké Británii,kde vznikly pro uplatněnía rozvíjení této funkce zvláště příznivé podmínky.ájemný vztah soudních a správních orgánůbyl v podstatěurčenjiž ustanovením 39. odstavce Velké Charty. Osobní i majetková sféra svobodnéhočlověkanedotknutelná a můžebýt do ní zasáhnuto pouze na základě soudního rozhodnutí a na základě zákona.