Ochrana osobních údajů a veřejná správa - Hynková, Natálie (2006)
V oblasti ochrany osobních údajů je nutné přijímat opatření k zamezení zneužití osobních údajů a tím se vyvarovat následnému postihu. Kontrolní orgány svou činností zjišťují, omezují či napravují porušení právního řádu. Historie tohoto právního odvětví se odstupem několika let pracným procesem dostala do stavu, který je srovnatelný s možnostmi v demokratickém státě. Důsledné právní zakotvení slouží jako jakési preventivní opatření k neoprávněnému zneužití. Listina základních práv a svobod v tomto směru zaručuje nedotknutelnost osob a jejich soukromí.