Územní plánování - Górecka, Jitka (2006)
V dnešní době je územní plánování regulováno zákonem číslo 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebnímu řádu, který byl několikrát novelizován. Stávající právní úprava územního plánování zahrnuje vymezení cílů a úkolů územního plánování, úpravu územně plánovacích podkladů, dále úpravu územně plánovací dokumentace, vymezuje orgány územního plánování, upravuje režim pořizování, schvalování územně plánovací dokumentace a návazně se zabývá závaznosti územně plánovací dokumentace. Platná právní úprava počítá i s možnosti změn schválené územně plánovací dokumentace, a to za obdobných podmínek jako v případě jejího pořizování.